Followers

Monday, March 30, 2009

gaduh,

balik balik jer kl,lepas kemas rumah sume,along ajak bertinju,HAHA.gila xde keje doe tgk lah video yek;




Chick Maister Vs Ssin Colibrief Part 2 ada dekat blog ai cubalah view shaffiqlatiff.blogspot.com or click jer kat nama ai tue :)

haih,

kau tak tahu apa yang aku tahu,5 tahun dgn 3 bulan banyak sangat beza kan?i'll be waiting for you,pernah satu hari,no tak dikenali sms aku.aku mcm gila excited sbb aku ingat kan itu kau (sorry aku hilang no kau :/ ) semua org nampak aku happy masa tue,tp untuk sementara jer.sbb itu bkn kau.semua org gelakkan aku,sbb org itu bkn kau.topek,kau nampak kan aku happy gila babi masa tue? :( kenapa aku xdpt nak igt langsung no kau yg sebelum nie sentiasa berlegar kat otak aku?hmm,mungkin dah tertulis dalam buku.

p/s : entry merapu.

Saturday, March 28, 2009

woho,

HAHAHA aku dah tak takut bawak kereta,hikhikhik gila kecoh kan?aku bawak dari sg rambai - jasin,jasin - sg rambai.kira jauh lah tue kan,bawak ummi plak tue.HAHAHA thanks ummi sbb bagi buja bwk kereta td hehehe bwk kereta td pown sbb nak amek dak ali kat tun perak.yg lawak nye,aku dgn ummi nie ada persamaan,kitorg mcm xboleh nak mengingat jalan taw,kalau mcm korang tanya aku mcm mana nak kesana mcm mana nak kesitu nie jalan nak kemana tembus mana blablabla mmg aku xtaw lah.

so al kisah nya,aku termasuk ker jalan yg tembus tol apa ah ?yg kat jasin tue.hahaha baru bawak kereta sekali,dah nak bawak ker KL ker abg???xagak agak.lol kene lah U-turn balik pergi jasin,haih yg sesat tue xbengang lah,sbb tue mmg kelemahan aku,hikhikhik.yg bengang nye sampai sampai jer sekolah dak ali,org nye xde.bila call rupanye dea dah balik naik bus,pfft nasib baik lah aku pergi naik kereta dgn ummi,kalau pergi naik MBS mmg menyirap lah aku kan,dgn panas terik nye,kejap kejap hujan pfft

(bawak kereta auto jer pown?tue pown nak kecoh kan,HAHAHA biar lah!)

Thursday, March 26, 2009

bermasalah,

[x] Gotten detention.
[ ] Gotten ur phone taken away in class
[ ] Gotten suspended.
[x] Gotten caught chewing gum
[ ] Gotten caught cheating on a test. (aku peniru yg berjaya)
Total: 2

[x] Arrived late to class more than 6 times. (selalu jer kene tahan dekat pintu pagar,nama aku xcukup nak dikira dgn jari kaki dgn tgn dlm buku pengawas tue.)
[x] Didn’t do homework over 6 times. (kalau buat pown,buat dlm kelas.)
[x] Turned at least 3 projects in late. (aku mmg pemalas,xtipu.)
[ ] Missed school cause you felt like it.
[x] Laughed so loud you got kicked out of class. (selalu jer buat bising dlm kelas,kene halau.pastu pergi kantin makan.)
Total: 4

[x] Got your mom/dad etc. to get you out of school. (hehehe)
[x] Texted people during class (ada lah jgk,bosan kan cikgu mengajar bosan kat dpn,sms org.)
[x] Passed notes.
[x] Threw stuff across the room. (semua org penah buat kot.)
[x] Laughed at the teacher (nie aku suka,hahaha sorry cikgu,omg terigt cikgu zuridah doe "zu bi jhi)
Total: 5

[ ]Pulled down the fire alarm.
[x] Went on Myspace , Facebook , Xanga , etc. on the computer at school (pernah sekali jer.)
[x] Took pictures during school hours. (selalu,gambar gambar tue aku kumpul aku cd kan aku jual,rm 5 sekeping,LAKU OK!.)
[x] Called someone during school hours.
[x] Listened to an iPod , CD , etc… during class.
Total:4

[x] Threw something at the teacher but didn’t hit her (xmaksud nak baling cikgu,)
[x] Went outside the classroom without permission. (adat lah nie.)
[x] Broke the dress code. (ahah)
[x] Failed a class test (jgn tanya lah pasal dulu dulu punya test.)
[x] Ate food during class. (hah cikgu pown terpengaruh makan sekali,xtipu)
Total: 5

[x] Gotten a call from school. (cikgu murni penah call buyah,ngadu knp abu dzar selalu xdtg sekolah.)
[x] Couldn’t go on a field trip cause you behaved badly.(mula2 nama aku ada dlm senarai bdk yg xboleh pergi sbb buat banyak masalah,disebabkan masalah tertentu aku lepas pergi jgk hahaha)
[x] Didn’t take your stuff to school.
[x] Gotten a detention and didn’t go.
[x] Stuck up your middle finger at a teacher when they were not looking. (nakal nye.)
[ ] Cursed during class loud enough so the teacher could hear.
Total: 4

[x] Faked your parents signature (biasalah.)
[x] Slept in class (masa ddk hostel sll lah,bila dah xddk hostel xbuat sgt.)
[ ] Cursed at a teacher to their face.
[x] Copied homework (rajin sgt.)
Total: 3

Overall total: 27
Multiply by 3 = 27 x 3 = 84 %

I screwed 84 % of my school years.

pagi ptg,

korang lagi suka hujan waktu pagi ker hujan waktu petang?aku suka waktu malam :)

jawablah,

tgh bosan bosan,tetiba shen bg url website apa ntah,bkk bkk website tue ada mcm gambar gambar,kebanyakkan nye kucing,gambar nie menarik perhatian aku,

ssin: aku mcm nampak kesedihan dlm mata kucing nie
ssin : sian
shen : haha
shen: it suppose to be funny
ssin: yeke
ssin: knp
ssin: aku rasa sedih
ssin: kau xnampak ker kucing tue berharap
shen: ahaha yer
shen: itu la maksudnyer

aku tak edit apa apa dlm gambar nie,jgn nak memabi buta cakap aku sebarangan tanpa usul periksa bodoh! (pesanan khas utk kau) tak percaya nah tgk sendiri website tue tekan sini

soalan;
apa yang korang nampak dalam mata kucing tue?

jawapan;
ini jawapan aku,kucing tue nampak sedih,dan kesejukan berharap ada seseorang angkat dia,dan bawa dia pulang,peluk dea dgn rapat,lap badan dea dgn kain.bg dea minum coklat panas,dan paling penting suap dea dgn friskies.

apa jawapan korang?jawablah...jawab dgn se kreatif yg mungkin, :D

Wednesday, March 25, 2009

sekolah,

aku paling tak suka kalau nak kene ingat ingat memori nie doe,sakit kepala nak fikir...

Bio Data

1)Which school did you go to?
-Tadika Pasti .............. (lupa doe)
-Sekolah Rendah Kebangsaan Serkam ( 1-6 )
-Sekolah Menengah Kebangsaan Dang Anum ( 1-3 )
-Sekolah Menengah Teknik Muar ( 4-5 )

2)What classes were you in?
-bapak lupa doe,melur,mawar,zaaba,paling ingat kelas masa dekat smk teknik muar lah 4-5 katering haha

3)What was/were your favourite lesson(s)?
-erm,kelas masa dekat teknik kot,kelas penyediaan makanan,sbb lepas kelas dpt mkn mkn :)

4)If you could remember, what time was your recess?
-10:30,10:40 lebih kurang waktu waktu nie lah

5)List down your favourite food/snacks.
-murukku?ala ada yg keropok plastik dea warna putih lepas tue ada baby tue apa ntah nama dea

style

1)Did you have a nickname way back in high school?
-banyak gile kot,nak nak plak nama aku panjang,masa kat SK SERKAM dyeorg panggil abu jer senang kan,kat Dang Anum start banyak nama panggilan abu,pak tam blablabla masa kat teknik buzen,black,abuzar,ssin,bawang merah (bawang merah ameir) banyak lagi lah lupaaaa.

2)How did you wear your socks?
-soalan bodoh apa kau tanya nie?stokin di dalam,kasut diluar.

3)Have you been suspended due to the way you put on your uniform?
-PERNAH!aku xsuka pakai seluar bawah gedabak besar tue,aku suka kecik kecik jer,dari atas kebawah kecik,haha skinny ye?lol lepas tue repair seluar sendiri,dek kerana seluar terlalu sempit sendat ketat kantoi dgn cikgu disiplin,dea suruh bkk jahitan tue dekat belakang perhimpunan,oi malu bai!

4)Were you given plenty of reminders about your appearance?
-refer atas,selalu kot

5)Who did you look up to when you were in high school?
-diri sendiri

Punishment

1)Name one memorable scene where you were punished in front of the whole class.
-kene siapkan homework dekat luar kelas,kelas Ustaz Ibrahim (selalu doe aku xsiapkan homework kelas Ustaz Ibrahim...)

2)How many times did you skip class? What were you doing?
-skip class?erm,xpernah kot,lambat masuk kelas ada lah.saja lengah lengah kan waktu.

3)Give one scene where you escaped from being caught/punished.
-xigt

4)Did you vandalize any school property?
-conteng meja?selalaaaaaaaaaalu

6)Did you ever make any teacher cry?
-no lah,aku pelajar yg baik,menghormati guru wakakakaka (ye lah sgt....)

7)Who were your favourite teachers?
-erm,Cik Ros bdk bdk 4-5 katering taw lah betapa aku meminati menyayangi Cik Ros kita sorang nie.wakakakaka i miss you

8)Describe your DM.
-DM?dewan makan?

9)Who was the funniest/weirdest/loudest teacher?
-omg dulu aku suka bg nama gelaran dekat cikgu cikgu,ahahaha paling igt "zu bi jhi...." watak dlm cite wukong tue,aku bg dekat Cikgu Rozidah

Social Circle

1)Were you popular back then?
-no lahhh

2)Were you in a big group of boys/girls or small ones?
-sedang sedang saja

3)Who were your best friends?
-azam,arif,jo,matnor,man,ameir,bujang, dan banyak lagi

4)Did you and your friends have nicknames
-erm?xde kot

5)What were you favourite memories of you and your friends?
-banyakkkkk,kutuk kutuk org,bahan membahan

Co-curricular Activities

1)What type of CCA were you in?
-rumah merah,pengakap,karate-do

2)What did you have to bring to your CCA?
-bawak diri

3)What did your CCA required you to do?
-merentas desa,karate-do buat persembahan masa hari sukan,gila seronok weyyy,bangga!

4)Got injured?
-no

Closing Ceremony

1)How did high school changed you?
-banyakkk,daripada xtahu itu tahu ini tak tahu ini tahu itu mcm mcm benda belajar

2)Sing one verse of your school song.
*dang anum nama puteri melayu...blablabla
*sekolah menengah teknik muar,blablabla

3)What was your favourite question?
-kecoh lah kau

4)Who/what will you remember from your high school?
-kenangan di sekolah bersama rakan rakan seperjuangan.rindu

5)Any memories you will not forget.
-semua

tag;

1.ainil
2.wfqh
3.woah nana
4.si nana
5.shen
6.syamim
7.busu
8.k.ngah
9.fikri
10.fad

cuti,

hari nie rabu esok khamis lepas tue jumaat lepas jumaat sabtu pastu ahad abes cuti :) esok kawan kawan cite woah cuti aku seronok enjoy gile pergi sana pergi sana goyang pale kaki lutut bontot,KAU?

kau?pergi mana?kau tanya aku?aku ddk rumah,aku kan anak yg baik :) aku xsuka kuar merayau rayau nie aku kan anak teruna hikhikhik.

psst ; ada xsape sape sudi ajak aku nie keluar?kita pergi jalan jalan pusing pusing taman menari guling guling atas rumput ker mesti serooooonok,kau belanja ngehngehngeh

kan seronok kalau cuti aku dihiasi dgn kenangan terindah,kenangan terindah?abaikan...

p/s : k.ngah bila nak belanja sweater dgn skinny jeans nie, (menanti...) kau kan ckp syg buja,buktikan lah :)

Tuesday, March 24, 2009

desktop


sape ada icon,theme cantik cantik?kongsi kongsi lah doe :),aku mmg suka hitam.semua hitam

p/s : fikri saja jer nak tunjuk desktop aku jgk hahahaha

EARTH HOUR,


jom padam lampu selama 1 jam,28 mac 8:30 - 9:30 huhahuha,mesti seronok.tak sabar,aku dah registered,kau?bila lagi :) untuk keterangan lanjut sila layari www.earthhour.org.my

Monday, March 23, 2009

kenapa,

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
this is me.selalu bertukar lah...ikut mood kot,

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
abudzaralhusaini.blogspot.com,dulu dulu masa nak register blog mcm mcm nama aku fikirkan,powerrangers lah,powerpuffboy lah zuko lah, lee shaoran lah,pikir punya fikir,untuk nampak lebih matang guna lah nama penuh yg telah diberikan oleh ummi dan buyah :) kalau family members nak bkk pown mcm senang nak igt,tp xmengalakkan pown family baca blog aku,hahaha sbb blog nie blog nie bkn blog mcm yg cerita pasal kisah kisah tauladan dan blablabla kan,hahaha lebih kepada meluahkan rasa jer :)

3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?
method?mengikut gerak hati.

4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
tak pernah,sbb belum ada benda yg membuat aku berfikir "ah aku nak delete blog lah" kan?lgpown mcm best kot ada blog,boleh melatih jari menaip dgn lebei pantas ah xde lah hahaha,mcm aku nie bkn org yg "mengingat" mcm kalau benda tue baru berlaku pown aku boleh lupa,lemah nye otak nie hahaha,so kalau ada blog nie,kalau nak igt apa jd smlm,tgk jer lah balik entry yg lps lps.tue yg kadang2 sehari sampai 3 entry aku publish kan,ada org kesah ker?lps tue skrg kan aku tgh study culinary art,kalau dulu masa kat teknik kalau ada kelas kitchen,boleh bwk balik masakan tue bg ummi rasa,skrg belajar,jauh dgn ibu dan bapa.gambar masakan jer lah dpt tunjuk bkn nak poyo hehehe.mungkin tue antara kebaikan yg aku dpt bila aku ada blog,so mmg xde rasa perlunye atau terlintas rasa nak delete blog.

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ni?
busu,skrg dah mcm jarang sgt update kan.

6) Next 10 person to tag?
1.ady
2.mira
3.ralph
4.woah nana
5.pojie
6.lin
7.shen
8.syamim
9.fikri
10.si nana

Sunday, March 22, 2009

pompam,

video

akibat xdpt nak guna facilities kat bawah,main bola dlm rumah.kesian jiran bawah "pompampompam...",kang jd mcm kes aritu,cina dtg ketuk rumah ngamuk padan muka

p/s : aku xterlibat ngehngehngeh

Saturday, March 21, 2009

2 dlm 1

tadi kan ada mid term exam,tp exam harinie clashed taw,2 exam dlm 1 masa,bodoh kan college?haritue dah pergi admin utk register dlm clashed student.tp akak tue sound kenapa lambat daftar blablabla berleter,org dtg elok elok bknnye dea nak membantu,tp leter nye kami.haih.sampaikan topek yg penyabar tue pown boleh naik berang,yelah selama nie sabar jer kan dgn pengurusan college tue,sekali meletup,tue baru sikit tue.mcm apa yg jd haritue;

aku lan amy dgn topek pergi naik tingkat satu,pergi tanya akak kat kaunter admin tue "mcm mana kalau jadual exam kami clashed" pastu akak tue suh jumpa Pn apa ntah namanye lupa dah.kitorg masuk lah bilik tue carik carik,tp xjumpa.mungkin dea xde masa tue.kitorg blah lah sbb ada hal lain yg nak di settlekan kan.

hari berikutnye kitorg pergi lagi,lepas habis class islamic studies rasanye,pergi pergi tanya lagi dekat akak kaunter tue,dah lah lama tggu kat kaunter tue,xde org kan.tggu punya tggu dpt jgk jumpa dgn Pn yg menguruskan pelajar pelajar yg clashed jadual waktu exam.masuk masuk jer jumpa Pn tue kitorg dah kene sound "KENAPA LAMBAT REGISTER!!!awak sem berapa???" muka Pn tue mmg xmenyenangkan hati lsg,SUMPAH.blablabla kitorg ckp lah kitorg sem 3,tp nie kali pertama kitorg punya jadual waktu exam clashed,mmg xpenah jd,so kitorg xtaw lah mcm mana kan,xtaw plak kene register blablabla,dea sound ckp kenapa xtgk memo kat papan kenyataan tue,kitorg plak mcm hari hari ada kat college,hari hari naik dekat tingkat 1 tue.bukannye kitorg xcuba utk register hari tue kan,apa lah salahnye kalau kau tinggalkan apa apa borang ker kat kaunter tue,so kitorg just tulis kat situ,kan senang.nie xpayah lah bersusah payah nak mencari kau kesana kemari.

biasa nye kalau kene leter mcm tue aku yg blah,tp kali nie topek yg blah.xtahan sgt lah tue.sampai Pn tue ckp "kawan awak tue rude eyh?kirim salam kat dea..." alaaa kalau kau lyn kitorg dgn cara baik xkan kitorg nak lyn kau dgn cara terkutuk bodo*

pergi exam td mula mula kitorg pergi amek F&B punya exam sbb kitorg igt lps abes exam tue terus pergi amek islamic studies,tp kitorg silap.rupa nye clashed student punya exam diawalkan satu jam,pfft kitorg xtaw lsg,haritue akak tue ckp lepas amek exam,terus pergi library amek exam lg 1 yg clashed,haih pelik betul lah.hari tue ckp lain skrg jd lain.

td plak lan mcm down gila lepas abes exam F&B sbb soalan yg keluar dlm exam sebiji mcm tips yg ada pada faiz,dea menyesal gila kot sbb xbaca kertas tue.dea baca tips yg lain.tp aku alhamdulillah boleh lah jwb.tp tue lah rugi xbaca lebei sket...

entry nie xde aku salah kan sesiapa,mungkin lepas nie aku kene lebei peka,so xde tertinggal informasi informasi yg penting tue...

p/s : xpayah lah ssh ssh nak baca entry nie,korang mesti xpaham jalan cerita dea.

esok exam nutrition cuba sehabis baik (ahaha gila poyo)

Friday, March 20, 2009

exam,

mid-term exam,
sabtu ;
food and baverage
islamic studies

ahad ;
nutrition

lepas tue cuti seminggu.enjoy,enjoy lah sgt dol

Thursday, March 19, 2009

l o l,

video nie dah lama dah,harinie baru dpt upload haha layannnnnn;





watak dalam video

1.lan
2.along
3.ai
5.camera man topek

mangsa

FAIZ

p/s : aku xterlibat sama sekali

Wednesday, March 18, 2009

300,

entry nie aku bkn nak cite pasal cite 300 tue haha,tp nie entry aku yg ke 300.housemate aku ckp blog aku banyak mengutuk org yeke?ah xlah.aku xberniat nak mengutuk,cuma mungkin untuk mengata jer lol,sorry lah sape sape yg terasa haha mohon maaf dari hujung rambut hingga hujung siku eheh kaki.kepada mereka yg sudi baca blog aku,terima kasih daun keladi,esok esok baca lagi yeee.free jer :)

perosak,

xde benda yg nak di update sebenarnya update lah pasal nie;

harinie topek pindah masuk rumah aku,atas sebab sebab tertentu dea terpaksa pindah masuk (terpaksa ker?) muahaha ada lah sebab xpayah tahu xpenting pown kan kan kan.dan dan dan apa yg buat aku sakit hati belum dea pindah masuk lagi dea dah merosakkan tombol pintu bilik aku,pfft

mahkluk perosak





rasa sakit hati hilang bila benda tue dpt dibaiki,hahaha beria kau betulkan kan!dah mcm main "lego" jer

hikmah disebalik rosakknya tombol pintu bilik aku,is kitorg dpt baiki tombol pintu tandas sekali,terima kasih lah pada topek sbb merosakkan tombol pintu saya yeee ahah,lepas nie boleh mandi dgn tenang tanpa gangguan (harap harap nye lah)

creep,

semalam lepak nz dgn along,topek ai,fik dgn member member fik 2 org apa kenama entah.entry lepas aku ckp aku lebei suka ddk rumah,hah nie aku keluar lah nie.tue pown aku xdpt nak tahan lama,ddk kjp dah mcm cacing kepanasan,smlm pown aku lebei banyak anggukan kepala dan geleng daripada bercakap.sampai kene tegur, "cuba kau cakap,cakap..."

gagaga dan dan semalam aku xbanyak habeskan masa di table,aku asyek blah,bergayut kat telefon (hilang sikit bosan aku) tue lah sbb nye aku xsuka melepak satu tempat tue lama lama,mungkin aku cepat bosan,sape taw


bila aku balik jer kat tempat dyeorg,tetiba ada sorang abg tue dgn guitar nyanyi lagu creep,


lagu fav aku tue.best plak dea nyanyi fuyooh,lepas tue dea nyanyi lagu dea sendiri "salma dont cry" fuyooh lagu best doe

Monday, March 16, 2009

tlg phm,

"buat baik dibalas baik,buat jahat dibalas jahat."

yelah tue...aku dah rasa,terima kasih B-16-6 kerana mengunci aku di balkoni selama lebih kurang 1/2 jam (tue lah padahnye kalau buat jahat dekat org) aku sedar...tak aku xmarah kat korang,aku mmg tgh badmood,aku taw korang akan mmg baca entry nie,hahaha tok mu natang,along sorry aku mcm terkasar bahasa bila mintak laptop aku (badmood katakan) ,tak aku xmerajuk (aku xkan buat mcm dulu lagi,merajuk pergi cc lol) nasib baik lah ada syg ku yg meneman kan aku tatkala di kunci di balkoni,urgh...eyh pergi kolam air panas best ker?mcm best jer,td shieda dgn shima mcm ajak,ah yelah mentang mentang aku ada mbs,pandai lah nak mengunakan aku tue...tp aku xpergi,letei bai!malam nie ckp nak pergi steven's tp senyap jer?xjd eyh?baru nak enjoy kan pale otak...

aku perlukan rehat yg secukupnye,badan sengal sengal lah.nie kalau suh kak chik pijak pown sedappp.

shen syamim senyap jer skrg?rindu nak merapu.

ouh,

deyyy td ada exam basic western,aiyo nasib soalan senang,boleh tiru tiru huhuhu,tp aku xdpt lah method of cooking untuk apa ke nama nye "lamb shank" ?? aiyooo,mungkin 8/10 dlm tgn kot hahaha deyyy,
manusia kerdil lol (kau mcm tggi sgt nak ckp org pendek) ,topek meninggikan diri jer sebenarnya


topek dgn aku carik jwpn dlm oven,and chiller ,tade keje namanye nie


beria kau menjawab sampai melutut kan?

abes exam terus sume sangap nak kfc,layankan.menapak pergi kfc raja laut,hujan doe.rasa mcm jauh jer.sampai sampai kfc order order makan makan,aiyooo makan sikit dah muak,kenyang. "lapar mata jer nie..." nafsuuuu pfft nasib baik ada topek tlg menghabis kan ayam ayam aku.w'pon dea dah sebenarnya xlarat




Sunday, March 15, 2009

centre mart

am : topek kau pergi ker centre mart kang?
topek : xtaw lagi

*****aku menyampuk?*****

"centre mart katne doe?besar ker?ada apa kat sana...mana mana?kenapa aku xtaw?ada karaoke?jom karaoke lagu meet uncle hussein hahaha"


"cubalah kau tengok luar sikit,jangan asyik mengadap laptop tue jer....blablabla berleter (sambil hentak pale aku) " (am,2009)

rupanya centre mart tue dekat depan tue jer,daripada bilik aku pown boleh nampak.lol,lepas nie kene lebih kan sikit menghirup udara segar di luar sana.

mungkin mcm entry aku yg lps aku ada ckp aku lebei suka ddk rumah daripada merayau tak tentu hala

tp kalau xkeluar rumah,gila mcm xtaw apa jd kat luar kan,tp tue lah ddk rumah lg aman

urgh,

bodoh lah kau,igt dah cukup besar.dato kau pangkat apa bab*,sesuka hati jer.sian mbs bodoh,nasib baik xde apa apa,&*%&^%(*)*$^^ dah lah ramai org td,bdk college plak tue *malu* :( sobsobsob,

*****update*****

haih kene update jgk lah kot pasal mbs,sbb ummi pown dah tanya kat cbox kan.haha mbs ok jer lah ummi,buja pown ok jgk,al kisah nye;

pagi tadi buja tlg hantar am pergi college,sbb dea ada exam,kesian kat dea nak kene pergi naik bus,nanti dea sampai college lambat plak kan,dah lah ada exam,buja offer lah ckp nak hantar dea.selamat lah sampai college hantar am,pastu masa nak balik tue bawak mcm biasa,ok lah.tp bila dah nak sampai rumah tue,ada 1 van nie,memotong tanpa rasa bersalah.sikit lagi nak langgar buja,nasib baik sempat/dapat elak.tp termasuk dekat jalan yg mcm xberapa nak elok lah,banyak batu batu,tp xjatuh alhamdulillah.tue lah ceritanye.

bila cite kat am,dea ckp kalau aku jd kau aku pusing aku amek batu aku baling kat van dea.ahah

Saturday, March 14, 2009

dududu,

basic western 8:00-12:00 ;
lupa lah nama masakan tue nanti update,aku masak appetizer dgn soup jer.main course group lain masak,mcm mana nak terer masak kalau masak satu benda jer.

mise en place,masing masing sibuk memotong.lama jgk lah kitorg punya mise en place td,padahal benda mudah jer.saja jer lambat lambat mungkin,sbb masak benda senang.xsampai 10 minit dah siap,cuma soup lah kot ambil masa.buang masa,siap lawan dgn topek sape potong juliene lg nipis,sape menang?seri mungkin.

soup xberapa nak jadi,terlebih lemon,so agak masam.and mungkin sepatutnya letak butter,tp kitorg guna minyak sbb tue xjd,tersalah guna bahan huhu.

dressing sedap,mcm rasa shisha.



basic pastry and bakery 12:00-4:00 ;
pown lupa nama kek apa aku masak,nanti update.class pastry relax sahaja.

hasil kek yg sudah dibahagi sama adil.muak lah mkn.

Thursday, March 12, 2009

SR,

hah nie hasil keje last minute,assignment food and baverage (card menu) ;





topek jgn lah jeles keh,card menu aku mcm hotel 5 bintang punya kan kan kan topek,haha kau punya pown lawa gile babi colourful,tp aku taw mula mula kau nak amek kan kertas yg aku guna nie?sorrrrry :) perasan xcard menu nie ada mcm wedding invitation card kan?haha budjet utk buat card menu nie rm6.00 sahaja (gam,kertas,print)

oh yeah quiz cutlery td aku dpt jwb semua dgn betul,alhamdulillah,

p/s : jom boikot kedai print kat basement blkg tue,akak kat kaunter tue mcm ciba* pfft mcm tuttt,tp murah kan?hmm xpe lah tahan jer

Wednesday, March 11, 2009

Islamnya Abu Zar al-Ghifari,

Abu Zar al-Ghifari merupakan seorang sahabat Nabi SAW yang terkenal dgn.perbendaharaan ilmu pengetahuannya dan kesolehannya.Ali RA berkata mengenai Abu Zar RA :

"Abu Zar ialah penyimpan jenis-jenis ilmu pengetahuan yang tidak dapat diperolehi oleh orang lain."

Apabila dia mula-mula mendengar khabar tentang kerasulan Nabi SAW,dia telah menghantar saudara lelakinya menyiasat dgn. lebih lanjut mengenai orang yang mendakwa menerima berita dari langit.Setelah puas menyiasat,saudaranya pun melaporkan kepada Abu Zar bahawa Nabi Muhammad SAW itu seorang yang bersopan santun dan baik budi pekertinya.Ayat-ayat yang dibacakan kepada manusia bukannya puisi dan bukan pula kata-kata ahli syair.

Laporan yang disampaikan itu masih belum memuaskan hati Abu Zar.Dia sendiri keluar utk. mencari kenyataan.Setibanya di Makkah,dia terus ke Baitul Haram.Pada masa itu dia tidak kenal Nabi SAW,dan memandangkan keadaan pada masa itu dia merasa takut hendak bertanya-tanya darihal Nabi SAW.Apabila menjelang malam,dia dilihat oleh Ali RA.Oleh kerana ia seorang musafir,Ali terpaksa membawa Abu Zar ke rumahnya dan melayani Abu Zar sebaik-baiknya sebagai tetamu.Ali tidak bertanya sesuatu apa pun dan Abu Zar bagi dirinya tidak pula memberitahu Ali tentang maksud kedatangannya ke Makkah.Pada keesokkan harinya,Abu Zar pergi sekali lagi ke Baitul Haram untuk mengetahui siapa dia Muhammad.Sekali lagi Abu Zar gagal menemui Nabi kerana pada masa itu orang-orang Islam sedang diganggu hebat oleh orang-orang kafir musyrikin.Pada malam yang keduanya,Ali membawa Abu Zar kerumahnya.Pada malam itu pun Ali tidak bertanya hal diri Abu Zar.Tetapi pada malam ketiga,Ali bertanya:

"Saudara,apakah sebabnya saudara datang ke kota ini?"

Sebelum menjawab Abu Zar meminta Ali berjanji bercakap benar.Kemudian dia pun bertanya Aali tentang Nabi SAW.Ali berkata:

"Sesungguhnya dialah pesuruh Allah.Esok engkau ikut sahaja aku dan aku akan membawamu menemuinya.Tetapi awas,bencana yang buruk akan menimpa kamu kalau perhubungan kita diketahui orang.Semasa berjalan esok,kalau aku dapati bahaya mengancam kita,aku akan berpisah agak jauh sedikit dari kamu dan berpura-pura membetulkan kasut aku.Tetapi engkau terus berjalan supaya orang tidak mengesyaki perhubungan kita."

Pada keesokkan harinya,Ali pun membawa Abu Zar bertemu dgn. Nabi SAW.Tanpa banyak soal jawab,dia telah memeluk agama Islam.Kerana takut dia diapa-apakan oleh musuh,Nabi SAW menasihatkannya supaya cepat-cepat balik dan jangan mengistiharkan pengislamannya di khalayak ramai.Tetapi Abu Zar menjawab dgn. berani "

"Ya Rasullulah,aku bersumpah dengan nama Allah yang jiwaku di dalam tanganNya,bahawa aku akan mengucap dua kalimah syahadah di hadapan kafir-kafir musyrikin itu."

Janjinya kepada Rasulullah SAW ditepatinya.Selepas ia meninggalkan baginda,dia mengarah langkah kakinya ke Baitul Haram di mana dihadapan kaum musyrikin dan dengan suara lantang dia telah mengucapkan dua kalimah syahadah.

"Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu pesuruh Allah."

Apatah lagi,demi mendengarnya ucapan Abu Zar itu,orang-orang kafir pun menyerbunya lalu memukulnya.Kalau tidak kerana Abbas(bapa saudara Nabi yang ketika itu belum Islam)tentulah Abu Zar menemui ajalnya disitu.

Kata Abbas kepada orang-orang kafir musyrikin yang menyerang Abu zar:

"Tahukah kamu siapa orang ini?Dia ialah dari puak Ghifar.Khafilah-khafilah kita yang berulang-alik ke Syam terpaksa melalui perkampungan mereka.Kalaulah ia dibunuh,sudah tentu mereka menghalang perniagaan kita dengan Syam."

Pada hari berikutnya,Abu Zar sekali lagi mengucapkan dua kalimah syahadah dihadapan orang-orang kafir Quraisy dan pada kali ini juga ia telah diselamatkan oleh Abbas.

Kegairahan Abu Zar mengucapkan dua kalimah syahadah di hadapan kafir Quraisy sungguh-sungguh luarbiasa jika dikaji dalam konteks larangan Nabi SAW kepadanya.Apakah dia boleh dituduh sebagai telah mengingkari perintah Nabi?Jawapannya-TIDAK.

Dia tahu bahawa Nabi SAW sedang mengalami penderitaan yang berbentuk gangguan dalam usahanya ke arah menyebarkan agama Islam.Dia hanya hendak mencontohi Nabi SAW walaupun ia mengetahui,dengan berbuat demikian dia mendedahkan dirinya dalam bahaya.Semangat keislamannya yang beginilah yang telah membolehkan para sahabat mencapai kemuncak kejayaan dalam alam lahiriyah serta batiniyah.

Keberanian Abu Zar ini selayaknya menjadi contoh kepada umat Islam dewasa ini dalam merangka usaha mereka menjalankan dakwah Islamiyah.

Kekejaman,penganiyaan serta penindasan tidak semestinya melemahkan semangat mereka yang telah mengucapkan dua kalimah syahadah.

sumber : cerita

abu dzar,

harinie ada class islamic studies,so pergi lah mcm biasa.eyh bkn mcm biasa.harinie pergi naik mbs :) hujan bai sejuk sejuk.

sampai class ustazah belum sampai lagi,ok xpe bgs lah kan?ustazah masuk...amek attendance mcm biasa lah kan nama aku yg pertama akan dipanggil "abu dzar??",aku angkat tgn jer xkuar sore.ustazah pandang aku,terus ckp "woah awal sampai abu dzar..." ceh taw lah selama nie aku selalu sampai class lambat muahaha

ok tue satu,

dah abes amek attendance ada quiz plak,aiyo fening fening,ustazah baca soalan,kita tulis jawapan,mcm senang.tp soalan adoi ai.masing masing mcm sibuk tanya sebelah menyebelah.

tiba tiba masa tue bdk bdk yg berdekatan dgn aku sume mcm pandang aku taw,mcm bincang bincang tetibe ustazah ckp "woah semua pandang abu dzar?",ada sore sumbang kalau xsilap ckp "abu dzar ada jwpn!" otak dea aku pown blur xtaw apa apa lol

bila dah abes quiz,

ustazah collect kertas jawapan kan,aku hantar lah.tetibe masa ustazah amek kertas jawapan aku dea ckp "abu dzar....pewaris al ambiya...." aku mcm ckp dlm hati,pewaris al ambiya?apa tue.sampai lah kelas abes aku asyik tanya topek,apa ustazah ckp td?apa ustazah ckp td.haha

balik balik rumah aku terus google,

rupanye pewaris al ambiya tue Al ulama waritsun ambiya (ulama adalah pewaris para nabi) eyh?betul ker?ada sesiapa yg taw?boleh lah bagitaw aku?

prnt src,





xde keje,chat sebelah sebelah.bodoh

Tuesday, March 10, 2009

bodoh,

tak gelak boleh?sila baca cerita bawah;

Alkisah dalam satu negeri tu adalah seorang raja yang sangat ego lagi berlagak. Dah lah tak hensem, sombonglah pulak tu. Baginda mempunyai seekor kuda yang sangat patuh kepadanya. Kepandaian kuda ini telah tersebar meluas ke seluruh negara. Kuda ni memang pandai giler..... suruh buat apa pun mesti dilakukan, kalau raja suruh panjat pokok dia panjat, suruh nyanyi lagu Hattan dia nyanyi ...itu pasallah raja ni sayang sangat kat kudenya. Tapi kude ni hanya dengar arahan raja ni sorang je. Kerana berasa sangat ego, raja ini telah mengadakan satu pertandingan jika ada diantara rakyatnya yang dapat mengarahkan kuda tu duduk, dapatlah hadiah lima ratus dinar seperti yang dijanjikan kepada rakyatnya. Apabila hari pertandingan bermula, keluarlah seluruh rakyatnya untuk menyaksikan siapa yang boleh membuatkan kude tu duduk.

Hari dah hampir senja tapi masih tiada yang dapat berbuat demikian...makin egolah raja sorang ni. Tiba-tiba muncul seorang budak lalu pergi ke arah kuda tu dan tanpa disangka-sangka kude tu terus tunduk. Maka terkejutlah raja tadi lalu dipanggilnya budak tersebut seraya bertanya,

"Apa yang engkau buat sampai kude beta tu duduk wahai budak?"

Maka dengan selambanya budak tu berkata,
"Tadi patik jentik telur kude tu sampai dia terduduk.(Senak la agaknya kot...) Lalu blah sambil mengira-ngira wang yg dimenanginya. Raja yang tak puas hati ni adakan satu lagi pertandingan. Bukannye apa... nak cover malu.

"Kali ni beta pasti yang sapa-sapa pun takkan boleh menyuruh kuda beta menggelengkan kepalanya" katanya dalam hati sambil ketawa.

Maka sampailah hari pertandingan tu...ramailah rakyat keluar nak melihat sapa yang boleh buat kude raja ni geleng kepala. Seperti hari yg sebelumnya, dari pagi sampai la ke petang masih belum ada siapa yang dapat membuatkan kuda raja tersebut menggelengkan kepalanya... raja menyengih panjang sebab senja dah hampir tiba. Tiba-tiba datang lagi budak kecik tu dan bagitahu raja yang dia nak cuba lagi. Dengan selambanya raja berkata,

"Cubalah kalau boleh".
Budak kecik ni pun pegi kat kude tu lalu berbisik kat telinganya. Dengan tak semena-mena kude tu terus menggelengkan kepalanya, maka bersoraklah orang ramai dengan kejayaan budak kecik tu lagi.
Raja berasa pelik lalu bertanya!

"Beta nak tau, apa yang kamu bisikkan tadi sampai kude beta pun gelengkan kepalanya?"
Dengan selambanya budak tu jawab,






"Nak kena jentik lagi...??"



sumber : cerita

tiktok,

dah sampai kl,balik kl naik mbs.balik dgn alip and member alip,apa nama dea,xigt :) berjaya lah jgk kan sampai kl naik mbs,mula mula mcm takut lah kan sbb nak kene bwk sendiri,xpenahhh ok!

excited sgt nak balik,sampai kan terlupa nak pakai helmet masa nak keluar dari rumah wakaka nasib baik buyah panggei "eyh helmettttt!" lol

mula mula plan nak suruh topek jer bwk,tp topek sms aku.ckp dea kene balik dgn abg dea hmm,xpe beranikan diri

pukul 5:00 pagi dah siap siap doe,haha yelah nak kene pergi alor gajah rumah alip dulu kan,pehh jauh doe.sg rambai dgn alor gajah

pkl 6:30 mcm tue gerak kl,xde lah ssh sgt and takut pown xsgt :) sampai hentian seremban berhenti kjp,member alip nak check motor.

keluar jer dari hentian tue hjn renyai renyai,urgh risau dah nie.tp selamat jer sampai pkl 9:00 sampai dah pv10,spttnye boleh sampai lagi awal,tp singgah rumah alip kjp,dea nak tukar baju,sbb dea ada kelas pkl 8:30

sampai rumah,rumah sunyi jer,sbb yg dah ada aku,along,am dgn faiz jer.ady dah xde.so lagi lah sunyi kan,xde org nak memekak dah

lepak lepak kjp pastu along ajak teman pergi pejabat pos dea nak amek duit rebat,dpt lah rm150,pastu terus pergi pertama along nak carik hp baru. *jeles*

balik rumah tido sampai ptg,bosan kan xde benda nak buat,

eyh aku rindu kau ehem ehem,tak bkn kau,dea :)

Monday, March 9, 2009

we love peace art festival,

Peace has lost it ways in the human world and it needs to be restored for the human to live again. We’re using ART to convey the message of peace and lend helping hands to those in needs. Art lovers and art makers will come together and join on this charity fundraising event to raise awareness on peace through art.

So,

Dude and dudettes, booth for the event WeLovePeace! is now open for registeration!

Just RM50! There will be cup cakes, tee sales, buttons, food stall, painting and accessories. And some other independant clothing line will be supporting the event.


For indie music lover, there’s will be gig for you guys. Line ups like Kiri, The Radios, Bite Me Butterfly, Tico-tico Bird In The Cornmeal and mooooore!

Come and join us! So invite all your friends to come. It's gonna be awesome!

Do your part, act now!

For more details,

Ayieq 017 203 2664

kau igt kau comel,


wani dan kucing.pesanan untuk wani,kalau kau tak latih kucing nie utk berperilaku baik.tggu masa jer abg sembelih dea,hahaha,kucing yg 4 ekor tue skrg dah tggl 2 ekor,colour hitam dgn putih,lagi 2 ekor mana?isk sadis.

hish,

*assignment 1 & 2 nutrition
*assignment food and baverage (card menu)
*assignment basic western (card menu jugakkk,oh ini group)
*assignment basic pastry and bakery

adoi semua harus disiapkan?bilaaaa,nanti lah,hoi jgn tangguh.yeee nanti buat.janji?yeee janji sumpah,ok pang

knp mesti banyak nak kene buat card menu?eii malas lah pfft

idea idea mari sini meh,bantu aku

Sunday, March 8, 2009

sms,

to all ma besties
.
.

* i wish all of u luck. hope u guys so.
remembe me
owez.
stat from i comed till now diz
is da very best
moment dat i
have.
u guys r da best.
for who lazy,
naughty, stupid
mayb smetimes lyke crazy,
changes ur attitude.
coz i dun want b lyke me.
now i regret coz
have to leave u
all.
i on my way to ktn now.
so so sad !
take a very gud care oke.
bye.
see u guys next time
:)
_addy_

(aku cuba paham apa kau send nie ok addy hahaha)

dpt sms dari addy masa tgh jln jln kat dataran pahlawan,haih addy kenapa nasihat nasihat yg kau bg tue sume kene pada kau?muahaha,xpe kalau kau dah kaya nanti dtg balik ok?ahaha kitorg dah janji nak tlg kau kan? :) faiz nanges xmasa kau blah td?sian faiz :p

w'pon kau selalu buat sampah lps aku kemas rumah,suka letak barang sepah sepah.blablabla tp rumah tue mesti sunyi kalau xde kau.

w'pon kau penah menyibuk mandi sekali dgn aku dulu,tp aku xkesah.sbb kita tak bogel kan hahaha,w'pon kau penah tiru gambar aku yg sexy tue,tp aku xkesah ;)) w'pon kau dgn along selalu cuba nak bogel kan aku lps aku mandi tapi aku xkesah,sbb korang xpenah berjaya nak bogel kan aku,sbb kau mesti kalah dgn gigitan,cubitan dan jeritan aku muahaha,w'pon laptop kita sama,tapi aku xkesah sbb laptop aku lagi lawa bersih dari laptop kau,w'pon kau selalu buat aku jeles dgn rambut kau bila rambut kau dah lawa nie,tp aku xkesah,nanti aku buat lagi lawa dari kau.ahaha.semua lah aku xkesah.jumpa lagi.daa

d.p m.p ,

pernah tak kau dgr org ckp melaka mcm bosan?aku mcm nak akui nye lah kot.nak nak kalau sape yg suka jalan jalan tue lah kan.aku rasa betul lah tue.ia betul,tggu lagi 2 3 tahun mungkin melaka lebih membangun.

pukul 4 lebei siap siap nak keluar dgn k.ngah,k.ngah suruh bwk dea shopping shopping dekat mahkota parade dgn dataran pahlawan.

mula mula masuk dataran pahlawan,masuk masuk agak semua kedai lah.eii xde apa yg menarik sumpah,bosannn.

lps tue ajak k.ngah pergi mahkota parade,pusing pusing.bosannn,mungkin aku bukan org yg suka berjalan tanpa hala tuju,so aku mudah bosan.atau kesimpulan nya dataran pahlawan & mahkota parade atau melaka mmg bosan?kalau nak berjalan sana sini?

bila sudah lapar singgah mcD,boikot?k.ngah ckp mcD dah insaf,so ok jom :) blablablabla 6:30 k.ngah gerak pergi surau sembahyang,perut aku mulai sakit.

dan paling menarik bila mat rempit bengang dgn aku sbb aku memotong dea :)) masa dekat highway amj gelak guling guling aku atas motor,bila aku bg dea potong aku balik dea angkat tgn?apa kah tandanya dea angkat tgn?xpasti...berterima kasih?nak lempang tapi jauh?haha abaikan

kesimpulannya,ddk rumah lagi best daripada keluar tanpa hala tuju.mungkin sbb aku terlalu bosan,aku xde snap apa apa gambar,so entry nie xbergambar.

Saturday, March 7, 2009

yenede lagi,

yenede sudah balik melaka,yenede cuti sampai selasa jer yenede,tp mcm nak balik hari isnin,yenede dah dapat nouvo lc,yenede suka sangattt,yenede lps nie insyallah xsampai lambat kelas lagi,yenede hooorayyy,thanks ummi & buyah :D

mbs 9450 = motor baru ssin sa.ya.ng :)

oh,



oh yeah ini addi,dah nak blah baru pandai basuh pinggan, (dea rela gambar masuk dlm blog aku ok...)



tak habis habis.jeles rambut nizam lawaaaaaaaa.